Back to the top

"Särmikäs ja popahtava kollaasielokuva neljästä yliopistolaisesta ja yhdestä kuvaajasta. Elokuva peilaa yliopistojen traagista tilaa lähihistorian poliittisiin kiemuroihin paljastaen samalla demokraattisen järjestelmämme valuvikoja."

 

"Särmikäs ja popahtava kollaasielokuva neljästä yliopistolaisesta ja yhdestä kuvaajasta. Elokuva peilaa yliopistojen traagista tilaa lähihistorian poliittisiin kiemuroihin paljastaen samalla demokraattisen järjestelmämme valuvikoja."

 

Toiset äänet -uutisia

Traileri

Leffainfo

On vaalikevät 2019. Jukka, professori Helsingin yliopistosta, kävelee ensimmäistä kertaa kansanedustajaehdokkaana vaalistarttitilaisuuteen. Hän on päättänyt muuttaa surkean yliopistolain, vaikka yksin. Samaan aikaan opetuksen ja tieteen ammattilaiset, Gaela, Lena ja Taina, käyvät omaa kamppailuaan pystyäkseen opettamaan ja tutkimaan. Oikeustaistelu, irtisanomiset, resurssien puute ja toimimattomat rakenteet. Kovin vastus on kuitenkin neljän vuoden välein vaihtuva koulutus- ja tiedevastainen maan hallitus, jonka paikalle on näissäkin vaaleissa ruuhkaa.

Toiset äänet on Annika Grofin särmikäs ja popahtava kollaasielokuva neljästä yliopistolaisesta ja yhdestä kuvaajasta. Elokuva peilaa yliopistojen traagista tilaa lähihistorian poliittisiin kiemuroihin paljastaen samalla demokraattisen järjestelmämme valuvikoja.

Hallituksia tulee ja menee, mutta poliitikkojen välinpitämättömyys tieteen ja koulutuksen suhteen ei muutu. ”Ehkä me tarvitsemme jotain pysyvää tässä muuttuvassa maailmassa”, sanoi joku.

Minua on sanottu elokuvantekijäksi, joka kiinnostuu epäkiinnostavista aiheista. Muutama vuosi sitten päätinkin kaivautua tiede- ja koulutuspolitiikan maailmaan ja ottaa selville mistä yli vuosikymmenen kestänyt suomalaisen yliopistojärjestelmän rappeutuminen johtuu. Eikä siinä kaikki. Halusin tehdä aiheesta mielenkiintoisen, popahtavan ja viihdyttävän elokuvan. Mitäs siihen sanot?

Kun olin löytänyt käsiini tuottajan, joka oli tarpeeksi rämäpäinen, päähenkilöt, jotka olivat tarpeeksi rohkeita ja kameran, jota luultavasti oppisin käyttämään, aloin hahmotella elokuvaa, joka räjäyttäisi katsojat penkeiltään. Päätin tällä elokuvalla puhua ääneen tieteen ahdingosta ja sen merkityksestä meille kaikille, koko yhteiskunnalle. Päätin puhua poliitikoista, jotka eivät pidä kiinni tieteeseen ja koulutukseen liittyvistä vaalilupauksistaan, koska ne eivät loppujen lopuksi äänestäjiä jaksa kiinnostaa minuuttia pidempään. Päätin puhua politiikan mekanismeista, joista emme demokratiassamme ole niin kovin ylpeitä.

Sainko selville syyt yliopistojen naurettavan nykytilanteen takana? Onnistuinko tekemään tiedepolitiikasta viihdyttävän elokuvan? Opinko lopulta tarkentamaan vaikeaa kameran linssiä? Katso elokuva, niin näet!

– Annika Grof
Toiset äänet -leffan ohjaaja ja käsikirjoittaja, sekä kuvaaja

Vuonna 2009 hallituksen läpirunttaama yliopistolain uudistus avasi yliopistojen budjetit vapaalle markkinataloudelle arvottaen tutkimuksen ja tieteen suoraan rahalla mitattaviksi. Yliopistoilta haluttiin tehokuutta, tuottavuutta, innovaatioita, hypetystä ja keskittymistä opetusministeriön kärkihankkeisiin. Sittemmin epäseksikkäät, rahaa tuottamattomat humanistiset tieteenalat aloittivat kuihtumisen kohti olemattomuutta, koska kapitalismin pyörässä pelkkä merkityksellisyys ei ole rahalla mitattavissa.

Lakiuudistus mahdollisti, vuoden 2015 hallituksen leikkausten saattelemana, yliopistolaisten massairtisanomiset ja yliopiston sisäisen demokratian romuttamisen. Seurasi röyhkeää valtataistelua ja laittomia irtisanomisia. Päätösvaltaa rajattiin pois itse yliopistolaisilta, johtoon haalittiin yhä enemmän yritysmaailman vaikuttajia ja käytännön resurssien pyörittämiseen osakeyhtiöitä sekä asiantutijoiksi konsultteja. Tieteen ja tutkimuksen kenttä oli jälleen kaventunut, vai pitäisikö sanoa tehostunut?

Kaikki tämä tuntuu ajassamme varsin tutulta. Maailmaa läpileikkaa päättymätön lisätehostaminen ja kaiken mittaaminen rahassa. Tätäkin lakiuudistusta perusteltiin kansainvälistymisen paineilla, ranking-listasijoituksilla ja yliopistojen itsehallinnon lisääntymisellä. Nyt yli 10 vuotta myöhemmin voidaan todeta, että mikään näistä asioista ei ole lakimuutoksen ansiosta ainakaan parantunut.

Voikin siis kysyä, että mikä oli lakialoitteen perimmäinen tarkoitus? Miksi lain valmistelussa ei kuunneltu tärkeitä asiantuntijoita esimerkiksi Tieteentekijöiden liittoa ja Professoriliittoa? Jyräsikö puoluepoliittinen peli sivuäänet hiljaisiksi? Ja ennen kaikkea, millaisin keinoin demokraattisessa järjestelmässämme päätökset tehdään?

Yliopisto on yksi hyvinvointivaltiomme ja demokraattisen järjestelmämme kulmakiviä. Vaimentamalla toisia ääniä, rajaamalla tieteenaloja, jättäen kuuntelematta asiantuntijoita lainvalmistelussa, keskittymällä ainoastaan populistisiin aiheisiin – murennamme ja halveksumme demokratiaa.

Mikäli tämä kaikkia koskeva tärkeä aihe kuulostaa liian kuivalta, niin ei hätää – teimme tästä kaikesta diskobiisin, elokuvan nimeltä Toiset äänet.

 

– Joon Tervakari
Toiset äänet -leffan tuottaja, leikkaaja ja levittäjä

Some

IG
Tuhosiko politiikka yliopiston?
🔥 ELOKUVATEATTEREISSA 27.5. 🔥
Toiset äänet seuraavissa teattereissa huomisesta alkaen!!
✂️ HELSINKI:
📽️@finnkino_fi Kinopalatsi
📽️@korjaamokino 
✂️ TAMPERE:
📽️@cinema_niagara 
📽️ @finnkino_fi Plevna
✂️ TURKU:
📽️@kinodiana 
📽️@finnkino_fi Kinopalatsi
✂️OULU:
📽️@elokuvateatteristar 
📽️@finnkino_fi Plaza
✂️ ROVANIEMI:
📽️ @biorex.fi Rovaniemi
✂️LAHTI:
📽️@kinoiiris 
📽️@finnkino_fi Kuvapalatsi
✂️ JYVÄSKYLÄ:
📽️@finnkino_fi Fantasia
✂️ KUOPIO:
📽️ Kino Kuvakukko
📽️ @finnkino_fi Scala
✂️ LAPPEENRANTA:
📽️ @finnkino_fi Strand
✂️ PORI:
📽️ @finnkino_fi Promenadi 
✂️ VAASA:
📽️ @biorex.fi Vaasa

@filmikamari @elokuvasaatio @avekfi @kopiosto
Huh, mikä ilta! 🥂 Eilen juhlistettiin kutsuvierasensi-iltaa yhdessä leffan päähenkilöiden, työryhmän, ystävien, tuttavien ja kollegoiden kanssa. Kuvassa ohjaaja-käsikirjoittaja Annika Grof, säveltäjä Ville Riippa, äänisuunnittelija Pietari Koskinen sekä tuottaja-leikaaja Joon Tervakari.

#toisetäänetelokuva #theothervoicefilm 
🔥 ELOKUVATEATTEREISSA 27.5. 🔥
Huh, mikä ilta! 🥂 Eilen juhlistettiin kutsuvierasensi-iltaa yhdessä leffan päähenkilöiden, työryhmän, ystävien, tuttavien ja kollegoiden kanssa. Kuvassa Gaela Keryell, Lena Näre, Taina Saarikivi, ohjaaja-käsikirjoittaja Annika Grof, Jukka Kekkonen ja tuottaja-leikaaja Joon Tervakari.

#toisetäänetelokuva #theothervoicefilm 
🔥ELOKUVATEATTEREISSA 27.5.🔥
Uuuuuuuuu... Vielä vajaa viikko siihen, kun Toiset äänet on teattereissa! Eli 27.5. alkaen ainakin @finnkino_fi @biorex.fi @korjaamokino @cinema_niagara @kinodiana @kinoiiris @elokuvateatteristar ohjelmistoissa! Kysy paikallisesta teatteristasi lisää ja paahda popparit valmiiksi!

#toisetäänetelokuva #theothervoicefilm 
🔥 ELOKUVATEATTEREISSA 27.5. 🔥
@avekfi @kopiosto @elokuvasaatio @annikagrof_works
Tänään on levyjulkkaripäivä! Säveltäjä Ville Riipan tekemä leffamusa-albumi löytyy kaikista perus-musatoistoalustoilta! 🎧🎶

#toisetäänetelokuva #theothervoicefilm othervoicefilm
✂️ ELOKUVATEATTEREISSA 27.5. ✂️
Iloiset tyypit lehdistötilaisuudessa - eli elokuvan päähenkilö Jukka Kekkonen ja ohjaaja Annika Grof!

✂️ Elokuvateattereissa 27.5.2022 ✂️

#toisetäänetelokuva #theothervoicefilm
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Making of -kuvia

Looking cool, poster also.
Thanks to @ilkkago & Hannun Tasapaino
#tToisetÄänetElokuva #TheOtherVoiceFilm #TheOtherVoiceFilmMakingOf @theothervoicefilm
Harvoin kuulee äänitysstudiossa näin täsmällistä artikulaatiota 👏

Postihommissa @marjukkahavumaki
#toisetäänetelokuva #postproduction #TheOtherVoiceFilmMakingOf
Virkistävää päästä vihdoin leffan äänisuunnittelukuuntelukeskustelupalaveriin!
#ToisetÄänetElokuva ...pysykää kuulolla!
dir: @annikagrof_works 
soundd: @pietarikoskinen / @soundefilm 
prod, edit: @spacehunterdog #TheOtherVoiceFilmMakingOf
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

TARASOWFILMS-LOGO-white-bgtransp-pysty-nomargin-300

Tarasow Films Oy   |   Helsinki, Finland   |   +358 40 502 2994   |   Linktree

© 2023 Tarasow Films. All rights reserved.

error: Content is protected © Tarasow Films 2023
fi